GGS Logo 2
Τα οφέλη του μήλου

Η Ιστορία της μηλιάς

Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε αυτοφυή όσο και σε καλλιεργούμενη μορφή. Κατάγεται από την περιοχή που βρίσκεται νότια του Καυκάσου. Στην Ασία και στην Ευρώπη καλλιεργείται από τους αρχαίους ακόμη χρόνους. Η καλλιεργούμενη μηλιά αναφέρεται από το Θεόφραστο τον 3ο π.Χ. αιώνα.
Σαν συνέπεια των ταξιδιών και των πολέμων που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι η μηλιά διαδόθηκε στην Ευρώπη. Κατά το χρονικό διάστημα που οι άποικοι άρχισαν να εγκαθίστανται στο νέο κόσμο πολλές εκατοντάδες ποικιλιών που καλλιεργούνταν στην Ευρώπη μεταφέρθηκαν στην Αμερική .

Οι ποικιλίες μηλιάς που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε χιλιάδες.

Οι σπουδαιότερες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι η Red Delicious και οι παραλλαγές της, η Golden Delicious, η Granny Smith, το Φιρίκι, η Jonathan και μερικές θερινές ποικιλίες ή ξινόμηλα.

Με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, την οξύτητα, την εποχή ωρίμανσης και την γενετική τους σύσταση, οι ποικιλίες μηλιάς κατατάσσονται:

Ανάλογα με το χρώμα τους: 1. Κόκκινα μηλα (Red Delicious και οι παραλλαγές της, Janagored, Gloster και άλλες). 2. Πράσινα μήλα (Granny Smith, Mutsu). 3. Κίτρινα μήλα (Golden και οι παραλλαγές της).
Τα μήλα περιέχουν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με άλλους τύπους τροφών. Περιέχουν επίσης αρκετές ίνες που τα καθιστούν μία υγιή τροφή. Τέλος τα μήλα περιέχουν πηκτίνες, ένα είδος ινών, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη και έτσι μειώνουν τα αποθέματά της στα αγγεία του αίματος

Τα μήλα είναι από τα πιο χρήσιμα φρούτα,

γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Θ, ασβέστιο, κυτταρίνες που προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου. Μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και αποτελούν μια πολύ καλή πηγή καλίου, στοιχείο που προφυλάσσει από τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Προφυλάσσουν επίσης από την οστεοπόρωση, μια και περιέχουν βόριο, που εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου. Τα μήλα περιέχουν 50% περισσότερη βιταμίνη Α από το πορτοκάλι, που προφυλάσσει από τα κρυολογήματα και συντελεί στην ανάπτυξη, καθώς το φλαβονοειδές ροτίνη (κυρίως στο φλοιό),έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, παρόμοια με αυτή της βιταμίνης C. Το μήλο αποτελεί πράγματι ένα εξαιρετικό φρούτο με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (35γρ), βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θερμιδικά αποδίδει 65 kcal ανά 125 gr (τεμάχιο), ενώ αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%. Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μήλων, καθώς καθυστερεί τα νοσήματα φθοράς και παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία! Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας ενώ πρόσφατα, Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρώγοντας 2-3 μήλα ημερησίως, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης μέχρι και 10%. Αντιλαμβανόμαστε επομένως, ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας. Σύμφωνα με άλλες έρευνες 2-4 μήλα (ή χυμός) ημερησίως προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες (οξειδωτικό στρες) που εξασθενίζουν τη μνήμη με την 42 πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλου είδους άνοιας. Επίσης ο Dr. Gary Schwartz, διευθυντής του Ψυχολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Γέιλ, ανέφερε ότι το άρωμα των μήλων έχει μια ηρεμιστική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, καθώς έχει την τάση να μειώνει την πίεση.
Το μήλο αποτελεί και εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό (βοηθά στην υγιεινή και την λεύκανση) για τα δόντια, αν το τρώτε με τη φλούδα, ενώ φαίνεται να έχει και αντισηπτικές ιδιότητες (αρκετοί ιοί δεν επιβιώνουν μέσα σε χυμό μήλου).

ΠΗΚΤΙΝΗ ΜΗΛΟΥ

Οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του μήλου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Πολλές από τις ιδιότητες αυτές φαίνεται ότι οφείλονται στην πηκτίνη, την υδατοδιαλύτη φυτική ίνα αποτελούμενη από μίγμα πολυζαχαριτών. Η πηκτίνη μειώνει τη χοληστερίνη και, ενδεχομένως, τα τριγλυκερίδια και βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα ευεργετικό, τόσο για τους διαβητικούς, όσο και για τους υπογλυκαιμικούς. Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα, έχουν παρόμοια δράση και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού. Όσο για τις διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται να προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (και της ‘κακής’ LDL χοληστερόλης) στο αίμα, κυρίως λόγω της αυξημένης απέκκρισης χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται. Πρόσφατα, Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρώγοντας 2-3 μήλα ημερησίως, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης μέχρι και 10%. Για άγνωστο ακόμη λόγο, η μείωση της χοληστερίνης στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται στους άντρες. Επίσης, υπάρχει και η κερκετίνη, η οποία είναι πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, και φαίνεται να διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν καθημερινά ένα μήλο, μείωσαν κατά 59% τις πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, 2-4 μήλα (ή χυμός) ημερησίως προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες (οξειδωτικό στρες) που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλου είδους άνοιας.
Άλλες έρευνες από τη Φινλανδία δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση μήλων και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων. Αρχικά υπάρχει μια αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας (μείωση χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος) και εν συνεχεία ένα προστατευτικό πλέγμα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ειδικά στους καπνιστές, (ως πιο ευάλωτοι ομάδα) συνιστάται η άφθονη και συχνή κατανάλωση μήλων. Αντιλαμβανόμαστε επομένως, ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας. πηγή πληροφοριών : ΧΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΑ ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»   Πηγή: https://goniaxalarosis.gr/2021/06/03/τα-μήλα-και-τα-οφέλη-του-στην-υγεία-μας/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top