Η 3G Roll προσφέρει στην Παγκόσμια Αρτοβιομηχανία!

Δύο Ρόδιοι «τάραξαν τα νερά» της παγκόσμιας αρτοβιομηχανίας!

Δύο συντοπίτες μας, ο Πανταζής Χούλης και ο Λευτέρης Σπάρταλης μετέτρεψαν μια απλή σκέψη σε κάτι που ήρθε να ταράξει τα νερά όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας αρτοβιομηχανίας.
Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 5,5 περίπου χρόνια στη Ρόδο, όταν μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση τουριστικού προσανατολισμού επιχείρησε να φέρει στο νησί μας ένα παραδοσιακό ουγγρικό γλύκισμα το οποίο είχε μετατραπεί στην Τσεχία την τελευταία δεκαετία σε τουριστική ατραξιόν.
Σε ένα ταξίδι στην Πράγα, που στόχο είχε να ανακαλυφθούν τα μυστικά του γλυκίσματος, η φαντασία γέννησε την εφαλτήριο σκέψη για κάτι εντελώς καινοτόμο, πρωτοποριακό και πλέον ελληνικό! Η ιδέα ήταν απλή: “Αν είναι έτσι το γλυκό, πώς είναι το αλμυρό; Δεν υπάρχει; Ωραία ας το φτιάξουμε και θα του δώσουμε το σχήμα του κώνου αντί της καμινάδας ώστε να συγκρατείται η γέμιση στο εσωτερικό και φυσικά να το τρώμε κρατώντας το στο χέρι!”
Στις βαλίτσες της επιστροφής πλέον δεν είχε μόνο μυστικά ενός ουγγρικού γλυκίσματος, αλλά το σπόρο μίας καινοτομίας που άρχισε να ευδοκιμεί με την επιστροφή στη Ρόδο. Το πρώτο βήμα για την δημιουργία του προϊόντος ήταν να πραγματοποιηθεί από το μηδέν, μία εντελώς νέα συνταγή για ζύμη στην οποία τέθηκε από την αρχή το κριτήριο της υψηλής διατροφικής αξίας.


Στο νέο προϊόν που ονομάστηκε Roll, δεν περιορίζονταν πλέον οι γεμίσεις με αυτές του παραδοσιακού σάντουιτς, αλλά με ένα τρόπο μαγικό χώρεσε στην καρδιά του, στην κυριολεξία… όλη η κουζίνα του κόσμου! Παράλληλα, όμως, ο σπόρος της καινοτομίας χρειαζόταν να εμποτιστεί με την απαραίτητη εμπειρία κι έτσι ενώθηκε ο δρόμος των δύο Ροδίων, που μετά από μία επιτυχημένη σεζόν στο νησί, πήραν μία απόφαση που εκείνη τη στιγμή οι περισσότεροι θα την χαρακτήριζαν τρελή.
Πόσο εύκολα θα παρατούσε κάποιος τριαντάρης μία ακαδημαϊκή διαδρομή μέσα από Πολυτεχνεία, μεταπτυχιακά και δημοσιεύσεις, που έχτιζε όλα τα χρόνια της ενήλικης ζωής του, για μία ιδέα; Πόσο εύκολα ένας πενηντάρης θα άφηνε μία καριέρα τριάντα χρόνων στην ηλεκτρομηχανολογία για μία ιδέα; Αυτή την απόφαση πήραν οι δύο συντοπίτες μας και με μοναδικό όπλο την πίστη στην ιδέα για το νέο πρότζεκτ ανηφόρησαν προς την Αθήνα με στόχο να φτιάξουν μία ομάδα συνεργατών που θα πίστευαν στο όραμα, χτίζοντας μία νέου τύπου αλυσίδα καταστημάτων.
Η πρώτη πολύ μεγάλη συνεργασία ήρθε από μία εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο η οποία και πίστεψε στη διεθνή προοπτική του εγχειρήματος. Ο λόγος για τους “Μύλους Κεπενού”, τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική αλευροβιομηχανία και την τρίτη πιο σύγχρονη σε εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, η στήριξη των οποίων έφερε την τελειοποίηση της αρχικής συνταγής, η οποία πλέον περιελάμβανε τρία διαφορετικά άλευρα, προζύμι από… πράσινο μήλο και στο σύνολο 21 αποκλειστικά αγνά συστατικά! Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και το όραμα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Η επιτυχημένη ανεύρεση επενδυτών ήταν ο τελευταίος κρίκος για να πωληθεί στην καρδιά της πρωτεύουσας μέσα από δύο νέα καταστήματα το πρώτο ΦΥΝ (Φρέσκο – Υγιεινό – Νόστιμο) Roll! Ο κόσμος αγκάλιασε με ενθουσιασμό το νέο κόνσεπτ και καθημερινά κερδίζει υποστηρικτές.
Μέσα από εκτενή μελέτη, έρευνα, εργασία αλλά αυτή τη φορά και με εμπειρία, χαρτογραφήθηκε κάθε απαραίτητο βήμα και δράση προκειμένου το προϊόν να μπορέσει να βγει στην λιανική αγορά, όπως ο κατάλληλος βιομηχανικός εξοπλισμός, φούρνοι, αποθηκευτικοί χώροι, δίκτυο διανομής κλπ. Εκτός από ένα. Στην διεθνή αγορά δεν υπήρχε εξοπλισμός κατάλληλος για να διαμορφώνει σε βιομηχανικό επίπεδο ζύμη σε σχήμα κώνου. Ένα εμπόδιο τόσο σοβαρό το οποίο θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει Αχίλλειο πτέρνα. Όχι όμως όταν είσαι αποφασισμένος να φτάσεις στο τέρμα, ό,τι και αν σημαίνει αυτό! Έτσι, όπως συνέβη και με το ίδιο το προϊόν, ο εξοπλισμός σχεδιάστηκε από το μηδέν και όχι μόνο υπερκέρασε τα εμπόδια, αλλά αποτελεί ευρεσιτεχνία κατατεθειμένη ήδη στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με πολλαπλές εφαρμογές στη παγκόσμια αρτοβιομηχανία.
Φτάνοντας στο σήμερα με καινοτομίες που έχουν επεκταθεί και στην υπόλοιπη γραμμή παραγωγής, το προϊόν μπορεί να παραχθεί σε ποσότητες που φτάνουν τα 40.000 τεμάχια ημερησίως, ενώ ήδη σχεδιάζεται το επόμενο βήμα σε νέο εργοστάσιο, όπου θα μπορούν να παραχθούν έως και 360.000 τεμάχια ημερησίως, καθώς και ένα πλήθος από λοιπά προϊόντα αρτοποιίας βασισμένα στην νέα συνταγή! Η παραγωγή θα είναι σε θέση να καλύψει τόσο την εγχώρια ζήτηση, καθώς ήδη πολύ μεγάλες επώνυμες εταιρείας έχουν εκφράσει θερμό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Roll στα δίκτυα διανομής τους, όσο και εξαγωγές καθώς τα “νέα” έχουν φτάσει ήδη στο εξωτερικό και οι επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει!
Η διαδρομή των δύο Ροδιτών αυτά τα 5,5 χρόνια, όπως και το μέλλον το οποίο προμηνύεται λαμπρό, έχει να στείλει πολλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Πρώτα από όλα δίνει κίνητρο για στροφή στην καινοτομία, ανεξαρτήτως κλάδου στην χώρα μας, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη! Επιπλέον και ως επέκταση του πρώτου, πως και από την Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει κάτι το οποίο θα ακουμπήσει τον κόσμο και όχι απλώς να εισάγουμε ξένα κόνσεπτς. Και τέλος, πως με φαντασία, πίστη και… τρέλα μπορεί ο οποιοσδήποτε να επιτύχει το οτιδήποτε! Γιατί εκείνοι που είναι τόσο τρελοί ώστε να πιστέψουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι και αυτοί που τελικά τον αλλάζουν!

 

https://www.dimokratiki.gr/27-08-2021/dyo-rodioi-taraxan-ta-nera-tis-pagkosmias-artoviomichanias/

Τα κρυφά ωφέλη των πράσινων μήλων για την υγεία

 

Τα μήλα δεν είναι μόνο νόστιμα και ζουμερά αλλά προσφέρουν επίσης αμέτρητες φαρμακευτικές αξίες. Από τις πολλές ποικιλίες μήλων, ίσως τα πράσινα μήλα να προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη όσον αφορά την υγεία αλλά και το σώμα. Ο αριθμός των οφελών του πράσινου μήλου είναι καταπληκτικός, από τον έλεγχο του βάρους μέχρι την λεύκανση του δέρματος, την πρόληψη των καρδιοπαθειών ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα πράσινα μήλα έχουν διαφορετική γεύση από τα συνηθισμένα κόκκινα και είναι ως επί το πλείστον κάπως ξινά. Αυτά τα ξινά πράσινα μήλα χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα, εξευγενίζονται για την προετοιμασία του πετρελαίου, καθώς και για την παραγωγή κρασιού.

 

Τα μεγάλα οφέλη των πράσινων μήλων για την υγεία: 

– Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για την πέψη και αποτρέπουν τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, κάτι το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για τους διαβητικούς. Όντας πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Λόγω της ιδιότητας αυτής είναι επίσης χρήσιμα στον έλεγχο της διάρροιας.

– Η κατανάλωση πράσινων μήλων μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. Το μυστικό πίσω από τα οφέλη για την υγεία των πράσινων μήλων είναι τα αρκετά αντιοξειδωτικά του, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου μη επιτρέποντας να συμβεί βλάβη του DNA.

– Τα πράσινα μήλα είναι ευεργετικά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας καθώς και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

– Ορισμένες μελέτες λένε ότι τα πράσινα μήλα σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν στην ανακούφιση των ρευματισμών.

– Τα πράσινα μήλα χρησιμοποιούνται επίσης ως ορεκτικά σε πολλά τονωτικά για την γενική υγεία και ευεξία. Βοηθούν στην έκκριση των υγρών του εντέρου και στη βελτίωση της όρεξης.

– Πρόκειται για ένα απόθεμα πολλών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β6. Οι γιατροί συμβουλεύουν τη λήψη πράσινων μήλων αν κάποιος βρίσκεται σε θεραπεία της φυματίωσης.

– Η τακτική κατανάλωση του πράσινου μήλου μειώνει τις πιθανότητες των προβλημάτων του ήπατος και του δέρματος. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α, Β και C, είναι πολύ καλό για την θρέψη του δέρματος και έχει επίσης μια επίδραση λεύκανσης στο δέρμα.

– Το πράσινο μήλο έχει επίσης άφθονα μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σίδηρο και κάλιο.

– Τα πράσινα μήλα έχουν δείξει να βοηθούν σημαντικά τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

 

Πηγή: Healthcaremagic.com

Τα οφέλη του μήλου

Η Ιστορία της μηλιάς

Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε αυτοφυή όσο και σε καλλιεργούμενη μορφή. Κατάγεται από την περιοχή που βρίσκεται νότια του Καυκάσου.

Στην Ασία και στην Ευρώπη καλλιεργείται από τους αρχαίους ακόμη χρόνους. Η καλλιεργούμενη μηλιά αναφέρεται από το Θεόφραστο τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Σαν συνέπεια των ταξιδιών και των πολέμων που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι η μηλιά διαδόθηκε στην Ευρώπη. Κατά το χρονικό διάστημα που οι άποικοι άρχισαν να εγκαθίστανται στο νέο κόσμο πολλές εκατοντάδες ποικιλιών που καλλιεργούνταν στην Ευρώπη μεταφέρθηκαν στην Αμερική .

Οι ποικιλίες μηλιάς που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε χιλιάδες.

Οι σπουδαιότερες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι η Red Delicious και οι παραλλαγές της,

η Golden Delicious,

η Granny Smith,

το Φιρίκι,

η Jonathan

και μερικές θερινές ποικιλίες ή ξινόμηλα.

Με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, την οξύτητα, την εποχή ωρίμανσης και την γενετική τους σύσταση, οι ποικιλίες μηλιάς κατατάσσονται:

Ανάλογα με το χρώμα τους:

1. Κόκκινα μηλα (Red Delicious και οι παραλλαγές της, Janagored, Gloster και άλλες).

2. Πράσινα μήλα (Granny Smith, Mutsu).

3. Κίτρινα μήλα (Golden και οι παραλλαγές της).

Τα μήλα περιέχουν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με άλλους τύπους τροφών. Περιέχουν επίσης αρκετές ίνες που τα καθιστούν μία υγιή τροφή.

Τέλος τα μήλα περιέχουν πηκτίνες, ένα είδος ινών, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη και έτσι μειώνουν τα αποθέματά της στα αγγεία του αίματος

Τα μήλα είναι από τα πιο χρήσιμα φρούτα,

γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Θ, ασβέστιο, κυτταρίνες που προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου.

Μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και αποτελούν μια πολύ καλή πηγή καλίου, στοιχείο που προφυλάσσει από τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Προφυλάσσουν επίσης από την οστεοπόρωση, μια και περιέχουν βόριο, που εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου.

Τα μήλα περιέχουν 50% περισσότερη βιταμίνη Α από το πορτοκάλι, που προφυλάσσει από τα κρυολογήματα και συντελεί στην ανάπτυξη, καθώς το φλαβονοειδές ροτίνη (κυρίως στο φλοιό),έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, παρόμοια με αυτή της βιταμίνης C.

Το μήλο αποτελεί πράγματι ένα εξαιρετικό φρούτο με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες.

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (35γρ), βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θερμιδικά αποδίδει 65 kcal ανά 125 gr (τεμάχιο), ενώ αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%.

Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μήλων, καθώς καθυστερεί τα νοσήματα φθοράς και παρέχει

αντιγηραντική,

αγχολυτική,

ηρεμιστική

και αντιπυρετική προστασία!

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας ενώ πρόσφατα, Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρώγοντας 2-3 μήλα ημερησίως, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης μέχρι και 10%.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως, ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες 2-4 μήλα (ή χυμός) ημερησίως προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες (οξειδωτικό στρες) που εξασθενίζουν τη μνήμη με την 42 πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλου είδους άνοιας. Επίσης ο Dr. Gary Schwartz, διευθυντής του Ψυχολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Γέιλ, ανέφερε ότι το άρωμα των μήλων έχει μια ηρεμιστική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, καθώς έχει την τάση να μειώνει την πίεση.

Το μήλο αποτελεί και εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό (βοηθά στην υγιεινή και την λεύκανση) για τα δόντια, αν το τρώτε με τη φλούδα, ενώ φαίνεται να έχει και αντισηπτικές ιδιότητες (αρκετοί ιοί δεν επιβιώνουν μέσα σε χυμό μήλου).

ΠΗΚΤΙΝΗ ΜΗΛΟΥ

Οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του μήλου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Πολλές από τις ιδιότητες αυτές φαίνεται ότι οφείλονται στην πηκτίνη, την υδατοδιαλύτη φυτική ίνα αποτελούμενη από μίγμα πολυζαχαριτών.

Η πηκτίνη μειώνει τη χοληστερίνη και, ενδεχομένως, τα τριγλυκερίδια και βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα ευεργετικό, τόσο για τους διαβητικούς, όσο και για τους υπογλυκαιμικούς.

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα, έχουν παρόμοια δράση και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού. Όσο για τις διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται να προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (και της ‘κακής’ LDL χοληστερόλης) στο αίμα, κυρίως λόγω της αυξημένης απέκκρισης χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται.

Πρόσφατα, Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρώγοντας 2-3 μήλα ημερησίως, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης μέχρι και 10%. Για άγνωστο ακόμη λόγο, η μείωση της χοληστερίνης στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται στους άντρες.

Επίσης, υπάρχει και η κερκετίνη, η οποία είναι πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, και φαίνεται να διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν καθημερινά ένα μήλο, μείωσαν κατά 59% τις πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα..

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, 2-4 μήλα (ή χυμός) ημερησίως προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες (οξειδωτικό στρες) που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλου είδους άνοιας.

Άλλες έρευνες από τη Φινλανδία δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση μήλων και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων.

Αρχικά υπάρχει μια αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας (μείωση χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος) και εν συνεχεία ένα προστατευτικό πλέγμα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Ειδικά στους καπνιστές, (ως πιο ευάλωτοι ομάδα) συνιστάται η άφθονη και συχνή κατανάλωση μήλων.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως, ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.

πηγή πληροφοριών : ΧΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
«ΤΑ ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»

 

Πηγή: https://goniaxalarosis.gr/2021/06/03/τα-μήλα-και-τα-οφέλη-του-στην-υγεία-μας/